Mi a passzívház?

A PASSZÍVHÁZ egy olyan épületet jelent, melynek belső klímája télen nyáron kellemes érzést biztosít hagyományos fűtési rendszer nélkül, és 90 %-kal kevesebb fűtőenergiát használ fel, mint egy hagyományos ház. Az épületnek optimális összhangban kell lennie a fal, a padló, a tető és az ablakok hőszigetelő képességének, az épületek tájolásának az alkalmazandó anyagok minőségének, a belső higiénikus klímát előállító állandó friss levegőről gondoskodó hőszivattyús fűtési eljárásnak, valamint a természetből nyerhető egyéb energiaforrások kihasználásának (pl. napenergia, szélenergia).

Passzívház működése

Az aljzaton, külső falakon, a födémen, a tetőn nagy hatékonyságú hőszigetelésből kialakított burok tartja meg a meleget a házban – tehát nincsenek hőhidak vagy hideg sugárzó felületek. Különleges ablakok biztosítják a megfelelő hőszigetelést, légtömörséget és beáramló napfény energiájának hasznosítását. A friss levegő pollen és huzatmentes utánpótlásáról egy szellőztető-berendezés gondoskodik, amiben egy nagy hatékonyságú hővisszanyerő az elhasznált levegő hőjét ismét rendelkezésre bocsátja.

Miért ez a jövő?

Ma már rendelkezésre állnak azok a technológiai eszközök, és az alkalmazásukhoz szükséges gyakorlati tapasztalatok, amelyekkel egy-egy lakóépület fűtésére fordítandó energiafelhasználás, és ezáltal a költségei is nullára csökkenthetők. Továbbá kiváltható a földgáztól való függőség.

A passzívház a jövő

Legfőbb előny mégis az, hogy ennek eredményeképpen az épület szén-dioxid kibocsátása közvetlen környezetére 0. A szén-dioxid a legfőbb üvegházhatást okozó gáz, melynek kibocsátásáért csaknem 50%-ban a lakóépületek a felelősek. Környezetünk megóvása a legfontosabb szemponttá vált azon európai polgárok számára, akik környezettudatos gondolkodásban és életmódban hisznek.

Élőhelyünk és pénztárcánk védelmén felül nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a passzívház egy olyan épületet jelent, melynek klímája télen-nyáron egyaránt kellemes közérzetet, és a folyamatos szellőzésnek köszönhetően tiszta, egészséges levegőt biztosít a benne élőknek. Nyugat-Európában ez az építési forma 20 éves múltra tekint vissza, célunk, hogy Magyarországon is minél szélesebb körben elterjedjen